Η κλιματική αλλαγή κάνει αισθητή την παρουσία της ολοένα και εντονότερα τα τελευταία χρόνια με ακραία καιρικά φαινόμενα. Χιονοπτώσεις σε μέρη που χιόνιζε σπάνια και ξηρασία σε περιοχές με υψηλά επίπεδα υγρασίας. Ταυτόχρονα, παρατεταμένοι καύσωνες και μεγάλες πυρκαγιές, δυστυχώς, έχουν πλέον γίνει αναπόσπαστο μέρος κάθε καλοκαιρινής περιόδου. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν αποτεφρωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κάθε χρόνο οι πυρκαγιές καταστρέφουν 30 εκατομμύρια στρέμματα περισσότερα συγκριτικά με το 2001, όπως αναφέρουν τα δορυφορικά στοιχεία που συγκέντρωσαν το Global Forest Watch (GFW), το World Resources Institute (WRI) και το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. 

Οι βροχοπτώσεις που ακολουθούν μετά τις δασικές πυρκαγιές, προκαλούν ακόμα μεγαλύτερες πλημμύρες στα αστικά κέντρα, και αφήνουν ανεπανόρθωτες ζημιές στο πέρασμά τους. Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το κλίμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που πραγματοποιήθηκε το 2019, οι ζημιές από πλημμύρες υπολογίζεται ότι μπορούν να αυξηθούν κατά 30 φορές έως το 2050.  

Ενδεικτικές των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι και οι εικόνες με χιονισμένες παραλίες νησιών ή ακόμα και του Παρθενώνα στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια, που όσο όμορφες κι αν είναι, τείνουν να επαναλαμβάνονται κάθε χειμώνα, προκαλώντας ζημιές εκατομμυρίων στα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις χιονοπτώσεις την περίοδο 22 – 25 Ιανουαρίου 2022 (κακοκαιρία Ελπίς). Η εκτίμηση αυτή αναφέρεται σε 3.059 ζημιές, συνολικού ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, και περιλαμβάνει ζημιές σε ακίνητη περιουσία, αυτοκίνητα, αλλά και σκάφη αναψυχής.  

Ανησυχητικές είναι και οι εικόνες ξηρασίας από τα ποτάμια και τις λίμνες της κεντρικής Ευρώπης μέχρι τα πάρκα της Αγγλίας. Η παρατεταμένη ξηρασία και η λειψυδρία σε συνδυασμό με την υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζουν και τις καλλιέργειες. Ενδεικτικά και σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το καλαμπόκι επηρεάζεται αρκετά, με μειωμένη απόδοση κατά 8,6% σε επίπεδο ΕΕ. 

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια οικολογική κρίση και όλοι μας πρέπει να λάβουμε δράση για αυτό. Η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική με κίνητρο την ενεργή και ορθή ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον αλλά και τις συνέπειες που επιφέρει στη ζωή και την καθημερινότητα όλων, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για το μέλλον. Παράλληλα, προσφέρει λύσεις προστασίας από τις φυσικές καταστροφές που πλέον είναι αναπόφευκτες. Έτσι, έχει διαμορφώσει πακέτα ασφάλισης κατοικιών και επιχειρήσεων, προσφέροντας εξασφάλιση από εξωγενείς παράγοντες. Είναι χρέος μας να προστατέψουμε το περιβάλλον αλλά και ευθύνη μας να ασφαλίσουμε τόσο τις προσωπικές, όσο και επαγγελματικές μας επενδύσεις.