Οι διαμεσολαβητές βρίσκονται στους δρόμους. Οι εταιρείες συμπαραστέκονται ή βρίσκονται απέναντι;

Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα συμπαράστασης ή μη! Είναι προφανές από όποια σκοπιά και αν το δει κανείς ότι το νέο ασφαλιστικό δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όλες τις κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και είναι βέβαιο ότι πολλοί δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Δυστυχώς ζούμε σε ένα κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον που η ιδιωτική πρωτοβουλία και η παραγωγική εργασία αποθαρρύνονται με κάθε πιθανό τρόπο για να το θέσω κομψά.

Η ΟΡΙΖΩΝ είναι μια εταιρεία που συνειδητά έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην αγορά. Πόσοι καταναλωτές γνωρίζουν ότι λειτουργεί αδιάκοπα πάνω από 50 συνεχή έτη, όταν μάλιστα κατά το διάστημα αυτό έχουν εξαφανιστεί δεκάδες εταιρείες, μικρές και μεγάλες, ακόμα και εταιρείες με ηχηρά ονόματα και ιστορία; Ποιο είναι το μυστικό σας;

Από την ημέρα που ιδρύθηκε η εταιρία μέχρι και σήμερα προσπαθούμε να παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό, κάτι το οποίο θα έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία για τους ανθρώπους που συνεργάζονται μαζί μας . Όραμά μας είναι η συνέχιση μιας ασφαλιστικής εταιρίας που με ήθος, γνώση και διαπροσωπικές σχέσεις, θα βρίσκεται πάντα δίπλα στους συνεργάτες και τους πελάτες της και ιδιαίτερα τη δύσκολη στιγμή της ζημιάς θα κάνει τα πάντα για να αισθάνονται τη σιγουριά ότι κάθε δυσκολία θα ξεπεραστεί με την αρωγή μας.

Συγκεκριμένα μυστικά δεν υπάρχουν, υπήρχαν και υπάρχουν όμως άνθρωποι στη διοίκηση της εταιρείας που σε όλη τη σταδιοδρομία της, με τις γνώσεις και την εμπειρία τους μπόρεσαν να στοχοποιήσουν συγκεκριμένα κομμάτια της αγοράς και με χρηστή και συνετή διαχείριση σε όλα τα επίπεδα να επιτύχουν η ΟΡΙΖΩΝ να έχει 52 κερδοφόρες εταιρικές χρήσεις και να είναι απόλυτα προετοιμασμένη για το Solvency 2.

Ελάχιστοι γνωρίζουν επίσης ότι δραστηριοποιείστε και στον κλάδο Ζωής και Υγείας με προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ποιο είναι αυτό, τι ακριβώς προσφέρει και προτίθεστε να εισέλθετε και στον χώρο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης;

Η ΟΡΙΖΩΝ είναι μια μικτή αμιγώς Ελληνική ασφαλιστική εταιρεία, που στο παρελθόν εκτός από τους γενικούς κλάδους, δραστηριοποιούταν και στον κλάδο ζωής με μεγάλα ομαδικά συμβόλαια εταιρικών πελατών της. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια προσπάθεια επανεκκίνησης του κλάδου υγείας με ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που συγκαταλέγεται στα πιο ανταγωνιστικά της αγοράς, καθώς η σχέση κόστους-παροχών είναι εξαιρετική. Συνοπτικά, αξίζει να αναφέρω ότι προσφέρει στα μεγαλύτερα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα της χώρας, απεριόριστες δωρεάν ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας και ιατρικού ιστορικού του ασφαλισμένου σε κόστος εξαιρετικά ανταγωνιστικό, ειδικά στο οικογενειακό πρόγραμμα. Αναφορικά, με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη σίγουρα είναι στις σκέψεις μας, αλλά περιμένουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή ώστε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα που θα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και δεν θα είναι άλλο ένα από τα πολλά.

Η ανάπτυξη σας σήμερα στηρίζεται κυρίως στις συνεργασίες σας με ανεξάρτητους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία για την προσέλκυσή τους;

Η δική μας προσέγγιση έχει ως βάση την απόλυτη ειλικρίνεια και τον επαγγελματισμό. Θέλουμε από την πρώτη στιγμή ο υποψήφιος συνεργάτης μας να έχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποια είναι η εταιρία και τι μπορεί να του προσφέρει, που μπορεί να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, ώστε να προσελκύσει νέους πελάτες.

Θέλουμε οι συνεργάτες μας να έχουν την εικόνα μιας εταιρίας, απόλυτα φερέγγυας σε περιβάλλον solvency 2, που η κύρια εξειδίκευση και τεχνογνωσία της είναι οι ασφαλίσεις περιουσίας από ιδρύσεως της, καθώς έχουμε στο ενεργητικό μας την ασφάλιση ορισμένων από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά και εμπορικά Group της χώρας. Επιπλέον, η εταιρία εκτός από τις ασφαλίσεις περιουσίας είναι ανταγωνιστική σε όλους τους γενικούς κλάδους ασφάλισης και ιδιαίτερα στους κλάδους Μεταφερομένων Εμπορευμάτων και Αστικής Ευθύνης αλλά και στον κλάδο αυτοκινήτου στον οποίο όμως δεν προτιθέμεθα να ακολουθήσουμε κάποιες αυτοκτονικές τάσεις της αγοράς παρόλο που μας κοστίζει σε μεγαλύτερα παραγωγικά μεγέθη.

Διαβάζουμε συχνά στον κλαδικό τύπο περί μικρών, μεγάλων, ελληνικών ή ξένων εταιρειών. Υπάρχουν πράγματι αυτοί οι διαχωρισμοί; Τι προέχει στη σημερινή εποχή και που κατατάσσετε την εταιρεία σας;

Πράγματι υπάρχουν αυτοί οι διαχωρισμοί ως τίτλοι, αλλά κατά την άποψη μου η ουσία τους έγκειται στο καταναλωτικό κοινό που προσπαθεί να απευθυνθεί η κάθε εταιρία, στην φερεγγυότητα και την γενικότερη οικονομική της κατάσταση και στο τρόπο διοίκησής της.

Η εταιρία μας προσπαθεί καθημερινά να περάσει το μήνυμα ότι έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς δεν έχει ως στόχο την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη παραγωγή στον κλάδο αυτοκινήτου με τις αθέμιτες και ατεκμηρίωτες πρακτικές του σήμερα, αλλά είναι μια εταιρία που μπορεί να είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική σε τεχνικούς κλάδους και ιδιαίτερα στον κλάδο περιουσίας, είτε πρόκειται για μια απλή κατοικία είτε για μια μεγάλη βιομηχανία. Αναφορικά με τον κλάδο αυτοκινήτου είμαστε ανταγωνιστικοί στα μέτρα του ορθολογικού underwriting και της δίκαιης και εμπεριστατωμένης τιμολόγησης.

Επιπλέον, η διοίκηση της εταιρίας έχει δημιουργήσει τις δομές και τις στρατηγικές που μας επιτρέπουν να είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι με το solvency 2, ειδικά σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας που με βάση την τελευταία μελέτη που υποβάλαμε στην τράπεζα της Ελλάδας, ο δείκτης κάλυψης του απαιτούμενου περιθωρίου φερεγγυότητας (Solvency Capital Requirement coverage ratio) ξεπερναέι το 310%, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία για τις προοπτικές που δημιουργούνται για το μέλλον σε μια αγορά που πλέον θα λειτουργεί με ίδιους όρους για όλους σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Προωθείτε μέσω του site σας on line ασφαλίσεις στους κλάδους οχημάτων, κατοικίας και υγείας. Τα προγράμματα αυτά προωθούνται και από τους Συνεργάτες σας ή έχετε ειδικά προγράμματα και τιμολόγια;

Σαφέστατα και πρόκειται για ακριβώς τα ίδια προγράμματα, με ακριβώς την ίδια τιμολόγηση και δεν υπάρχει κανένας απολύτως διαχωρισμός. Σεβόμαστε και τιμάμε τους συνεργάτες μας και δεν θα κάναμε ποτέ κάτι το οποίο θα έθιγε την προσπάθεια που κάνουν καθημερινά.

Η αγορά απαιτεί καινοτομίες και νέες ιδέες. Τι να περιμένουμε από την ΟΡΙΖΩΝ στο προσεχές διάστημα;

Αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειες μας στην υλοποίηση νέων μηχανογραφικών εφαρμογών, που θα δώσουνε τόσο στους συνεργάτες μας εργαλεία που θα απλοποιούν τις διαδικασίες στην καθημερινότητα τους εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο που θα μπορούν να διαθέσουν στην εύρεση νέων πελατών, όσο και στην εταιρία τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των διαδικασιών της, με στόχο την εξοικονομήσει πόρων, που θα επενδυθούν στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη των εργασιών της.

Η οδηγία Solvency II που ήδη εφαρμόζεται από την αρχή του χρόνου, ευνοεί τις μεγάλες πολυεθνικές ή τις μικρές, τοπικές, οργανωμένες ασφαλιστικές εταιρείες; Πέρα από την προστασία των καταναλωτών, πόσο διευκολύνει ή δυσχεραίνει την λειτουργία μιας εταιρίας όπως ο ΟΡΙΖΩΝ;

Θεωρώ ότι ευνοεί όσους είναι οργανωμένοι και όσους έχουν φροντίσει τα προηγούμενα χρόνια να ασκούν χρηστή και συνετή διοίκηση. Σίγουρα οι μεγάλες εταιρίες που ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους να μπορούν να πετύχουν οικονομίες κλίμακας, καθώς πολλές από τις απαιτήσεις του Solvency 2 ιδιαίτερα επίπεδα οργανωτικών δομών είναι κοινές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο . Την λειτουργία της ΟΡΙΖΩΝ δεν την δυσχεραίνει, αν εξαιρέσουμε ίσως κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβαρύνουν το λειτουργικό μας κόστος, καθώς ένας από τους λόγους που είμαστε 52 χρόνια στην αγορά είναι ότι πολλά από όσα απαιτεί το solvency 2 τα εφαρμόζουμε εδώ και αρκετά χρόνια με στόχο την απόλυτη διασφάλιση των συμφερόντων των πελατών και των συνεργατών μας.

Πως βλέπετε το μέλλον των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στη χώρα μας; Οδηγούμαστε σε ολιγοπωλιακά σχήματα και αν ναι, αυτό είναι καλό ή κακό;

Σίγουρα οι εξελίξεις της αγοράς οδηγούν προς τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων, αλλά όχι σε ολιγοπώλιο κατά την εκτίμησή μου. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει συνένωση των πολύ μικρών ασφαλιστικών γραφείων, καθώς τα λειτουργικά έξοδα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα λόγο και του Solvency 2, δυστυχώς τα ασφάλιστρα είναι διαρκώς μειούμενα, ιδιαίτερα στον κλάδο αυτοκινήτου που είναι και ο κύριος όγκος παραγωγής και σε συνδυασμό με την ασταμάτητη φορολογία εξανεμίζει το πραγματικό τους εισόδημα. Επιπλέον, εκτιμώ ότι είναι ζωτικής σημασία για τους ασφαλιστές να εξειδικευτούν σε κλάδους εκτός αυτοκινήτου και να προσπαθήσουν να στρέψουν εκεί όλες τους τις δυνάμεις, καθώς υπάρχει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης εργασιών με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που επίκεντρο δεν είναι μόνο το φθηνότερο, γεγονός που θεωρώ ότι δημιουργεί ευχαριστημένους και πιστούς πελάτες.

πηγή: insuranceforum.gr