Κτήρια, δρόμοι, στάδια, φράγματα, αεροδρόμια, σήραγγες μετρό, λιμάνια… Υπάρχουν γύρω μας, τα βλέπουμε, τα χρησιμοποιούμε! Γνωρίζουμε, άραγε, πόσο ιδιαίτερη και απαιτητική είναι η διαδικασία ασφάλισής τους;

Η ασφάλιση των τεχνικών έργων προϋπήρχε στην ελληνική αγορά πολλά χρόνια, ωστόσο, έγινε περισσότερο γνωστή και ιδιαίτερα αναγκαία κατά την περίοδο της προετοιμασίας των μεγάλων Ολυμπιακών έργων (2000 – 2005). Ήταν το διάστημα που η ελληνική ασφαλιστική αγορά είχε εστιάσει τις προσπάθειές της στην ολοκληρωμένη και σωστή ασφάλιση αυτών των έργων, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες που γεννήθηκαν τότε. Κι αν αναρωτιέται κανείς γιατί μιλάμε και για το 2005, ενώ οι Αγώνες ήταν το 2004, είναι γιατί, πολύ απλά, για κάποια από τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά το πέρας αυτών, ενεργοποιήθηκε ξανά η ασφάλισή τους, για τη μετατροπή τους σε άλλες χρήσεις, π.χ. το Κέντρο Τύπου μετατράπηκε σε εμπορικό κέντρο (Golden Hall).

 

Γιατί είναι απαραίτητη η ασφάλιση τεχνικών έργων

Η ασφάλιση των τεχνικών έργων καλύπτει οποιοδήποτε αιφνίδιο, απρόοπτο και εξωτερικό αίτιο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην κατασκευή τους. Περιλαμβάνει, επιπρόσθετα, και την κάλυψη της Αστικής Ευθύνης προς Τρίτους, για ατυχήματα που τυχόν προκληθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Τα συμβόλαια των τεχνικών ασφαλίσεων είναι Κατά Παντός Κινδύνου, που σημαίνει ότι καλύπτουν τα πάντα εκτός από αυτά που ρητά εξαιρούν, και αφορούν είτε οικοδομικές εργασίες είτε εργασίες συναρμολογήσεως. Για παράδειγμα, τα αεροπορικά έργα μπορεί να καλύπτονται Κατά Παντός Κινδύνου, ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις ειδικές για τους κινδύνους αυτούς. δηλαδή, η ανακαίνιση ενός αεροδρομίου δεν θα καλύπτει ζημιές που μπορούν να προκληθούν σε αεροπλάνα.

Η φωτιά, ο σεισμός, τα έντονα καιρικά φαινόμενα (είτε λόγω βροχής είτε λόγω ανέμου), η καθίζηση, η κατολίσθηση, η κατάρρευση, τα κατασκευαστικά λάθη είναι, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, κίνδυνοι που καλύπτονται από τα συμβόλαια τεχνικών ασφαλίσεων. Και σίγουρα είναι αυτές οι αιτίες που καθιστούν αναγκαία την ασφάλιση των έργων με τα συγκεκριμένα συμβόλαια.

Οι κυριότερες εξωτερικές αιτίες ζημιών έχει αποδειχθεί ότι είναι τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, η φωτιά και, φυσικά, ο σεισμός (ειδικά στη χώρα μας). Ωστόσο, επειδή τα συμβόλαια τεχνικών ασφαλίσεων περιλαμβάνουν ως κάλυψη την Αστική Ευθύνη, αλλά και ως επέκταση την Εργοδοτική Ευθύνη, για το προσωπικό που απασχολείται στα έργα, μεγάλο μέρος των ζημιών του κλάδου αφορά και αυτούς τους κινδύνους.

 

Ελένη Κοντοζαμάνη: Η χρησιμότητα της ασφάλισης τεχνικών έργων

 

Έχει αποδειχθεί ότι όσο περισσότερο καλλιεργείται η ασφαλιστική μας συνείδηση, τόσο πιο έντονα αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους και τις ασφαλιστικές μας ανάγκες. Η ασφάλιση των τεχνικών/κατασκευαστικών έργων, είτε πρόκειται για μικρής έκτασης παρεμβάσεις (π.χ. μια μικρή διαμόρφωση χώρου) είτε για έργα μεγάλα και απαιτητικά (π.χ. μια νέα γραμμή μετρό), πρέπει να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες, κατά περίπτωση, και να δίνει λύσεις για τη σωστή κάλυψη.  

 

Πλήρης η γκάμα των καλύψεων της Ορίζων 1964

Η ΟΡΙΖΩΝ 1964, μια παραδοσιακή και απολύτως φερέγγυα ελληνική εταιρεία, η οποία πάντα ακολουθεί τους ρυθμούς της αγοράς αλλά και τις ανάγκες των πελατών της, παρέχει όλη την γκάμα των ασφαλίσεων που αφορούν τα τεχνικά έργα.

Οι συμβάσεις που έχει με μεγάλες Αντασφαλιστικές Εταιρείες του εξωτερικού της δίνουν τη δυνατότητα να είναι δίπλα στους πελάτες της και να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες τους. Η εμπειρία των στελεχών της Εταιρείας αλλά και η προσήλωση στην ποιότητα είναι δύο κινητήριες δυνάμεις που εξασφαλίζουν τη σωστή και ολοκληρωμένη κάλυψη. Έτσι, διασφαλίζεται ότι ο κάθε πελάτης θα καλύπτεται για όλες τις ανάγκες που απορρέουν από το έργο που έχει αναλάβει να εκτελέσει.

Οι κίνδυνοι των έντονων καιρικών φαινομένων, η φωτιά, η πλημμύρα, η καθίζηση/κατολίσθηση/κατάρρευση, η κλοπή, η παρακείμενη περιουσία, ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί στο έργο, αλλά και τα μηχανήματα, καθώς επίσης και η Αστική και Εργοδοτική Ευθύνη περιλαμβάνονται στο εύρος καλύψεων των συμβολαίων της ΟΡΙΖΩΝ 1964. Επιπρόσθετα, μπορεί να καλυφθεί με ξεχωριστό συμβόλαιο ο εκάστοτε μηχανικός εξοπλισμός των εργολάβων, πάλι με συμβόλαιο Κατά Παντός Κινδύνου, ολοκληρώνοντας έτσι την ασφαλιστική κάλυψη των αναγκών κάθε είδους έργου.

 

Παρούσα σε μεγάλα έργα

Η ΟΡΙΖΩΝ 1964 έχει θέσει ως στόχο της τη δυναμική παρουσία στον χώρο των Ασφαλίσεων Τεχνικών Έργων, είτε αναλαμβάνοντας την ασφάλιση εξ ολοκλήρου είτε συμμετέχοντας σε συνασφαλιστικά σχήματα της αγοράς, για την πλήρη κάλυψη αυτών.

Έργα αιολικά, φωτοβολταϊκά και έργα ενέργειας εν γένει. έργα κτηριακά και υποδομών εν γένει. έργα συναρμολόγησης, είτε αφορούν ενεργειακές/μεταλλικές κατασκευές είτε εξοπλισμούς βιομηχανικών χώρων, είναι ενδεικτικά του εύρους των έργων που αναλαμβάνει και καλύπτει ασφαλιστικά η Εταιρεία.

Τέλος, από τις πιο πρόσφατες συμμετοχές της στην ασφάλιση σημαντικών επενδυτικών έργων, όπως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, δηλώνεται δυναμικά η παρουσία της ΟΡΙΖΩΝ 1964 στον κλάδο, αλλά και το όραμά της.

 

Πηγή: ασφαλιστική αγορά